文體類英語閱讀理解題

以下是小編收集整理的大學聯考的文體類英語閱讀理解題以及答案解析,一起來參考練習一下吧!

文體類英語閱讀理解題

  第一篇:

Below is a selection from a popular science book.

If blood is red, why are veins(靜脈) blue?

Actually, veins are not blue at all. They are more of a clear, yellowish colour. Although blood looks red when it's outside the body, when it's sitting in a vein near the surface of the skin, it's more of a dark reddish purple colour. At the right depth, these blood-filled veins reflect less red light than the surrounding skin, making them look blue by comparison.

Which works harder, your heart or your brain?

That kind of depends on whether you're busy thinking or busy exercising. Your heart works up to three times harder during exercise, and shifts enough blood over a lifetime to fill a supertanker. But, in the long run, your brain probably tips it, because even when you're sitting still your brain is using twice as much energy as your heart, and it takes four to five times as much blood to feed it.

Why do teeth fall out, and why don't they grow back in grown-ups?

Baby(or“milk”) teeth do not last long; they fall out to make room for bigger, stronger adult teeth later on. Adult teeth fall out when they become damaged, decayed and infected by bacteria. Once this second set of teeth has grown in, you're done. When they're gone, they're gone. This is because nature figures you're set for life, and what controls regrowth of your teeth switches off.

Do old people shrink as they age?

Yes and no. Many people do get shorter as they age. But, when they do, it isn't because they're shrinking all over. They simply lose height as their spine(脊柱) becomes shorter and more curved due to disuse and the effects of gravity(重力). Many(but not all) men and women do lose height as they get older. Men lose an average of 3-4 cm in height as they age, while women may lose 5 cm or more. If you live to be 200 years old, would you keep shrinking till you were, like 60 cm tall, like a little boy again? No, because old people don't really shrink! It is not that they are growing backwards—their legs, arms and backbones getting shorter. When they do get shorter, it's because the spine has shortened a little. Or, more often, become more bent and curved.

Why does spinning make you dizzy(眩暈的)?

Because your brain gets confused between what you're seeing and what you're feeling. The brain senses that you're spinning using special gravity-and-motion-sensing organs in your inner ear, which work together with your eyes to keep your vision and balance stable. But when you suddenly stop spinning the system goes out of control, and your brain thinks you're moving while you're not!

Where do feelings and emotions come from?

Mostly from an ancient part of the brain called the limbic system. All mammals have this brain area—from mice to dogs, cats, and humans. So all mammals feel basic emotions like fear, pain and pleasure. But since human feelings also involve other, newer bits of the brain, we feel more complex emotions than any other animal on the planet.

If exercise wears you out, how can it be good for you?

Because our bodies adapt to everything we do to them. And as far as your body is concerned, it's “use it, or lose it”! It's not that exercise makes you healthy; it's more that a lack of exercise leaves your body weak and easily affected by disease.

46. What is the colour of blood in a vein near the surface of the skin?

A. Blue. B. Light yellow.

C. Red. D. Dark reddish purple.

do some old people look a little shrunken as they age?

A. Because their spine is in active use.

B. Because they are more easily affected by gravity.

C. Because they keep growing backwards.

D. Because their spine becomes more bent.

h of the following statements about our brain is true?

A. In the long run, our brain probably works harder than our heart.

B. When our brain senses the spinning, we will feel dizzy.

C. The brains of the other mammals are as complex as those of humans.

D. Our feelings and emotions come from the most developed area in our brain.

is the main purpose of the selection?

A. To give advice on how to stay healthy.

B. To provide information about our body.

C. To challenge new findings in medical research.

D. To report the latest discoveries in medical science.

  第二篇:

The baby is just one day old and has not yet left hospital. She is quiet but alert(警覺). Twenty centimeters from her face researchers have placed a white card with two black spots on stares at it carefully. A researcher removes the card and replaces it by another, this time with the spots differently spaced. As the cards change from one to the other,her gaze(凝視) starts to lose its focus—until a third, with three black spots, is presented. Her gaze returns:she looks at it for twice as long as she did at the previous card. Can she tell that the number two is different from three, just 24 hours after coming into the world?

Or do newborns simply prefer more to fewer? The same experiment,but with three spots shown before two, shows the same return of interest when the number of spots aps it is just the newness? When slightly older babies were shown cards with pictures of objects(a comb,a key,an orange and so on),changing the number of objects had an effect separate from changing the objects d it be the pattern that two things make,as opposed to three? No es paid more attention to squares moving randomly on a screen when their number changed from two to three, or three to two. The effect even crosses between es who were repeatedly shown two spots became more excited when they then heard three drumbeats than when they heard just two; likewise(同樣地) when the researchers started with drumbeats and moved to spots.

experiment described in Paragraph 1 is related to the baby's________.

e of hearing

e of sight

e of touch

e of smell

es are sensitive to the change in ________.

size of cards

colour of pictures

shape of patterns

number of objects

did the researchers test the babies with drumbeats?

reduce the difficulty of the experiment.

see how babies recognize sounds.

carry their experiment further.

keep the babies' interest.

e does this text probably come from?

nce fiction.

dren's literature.

advertisement.

D.A science report.

  >>>>>>參考答案<<<<<<

  第一篇:

【要點綜述】 本文是一篇常見的應用文,主要向讀者介紹了與我們人體相關的一些知識和信息。

46.D 考查細節理解。從第一則中的“…it's more of a dark reddish purple colour.”可知,血液應該是深紫紅色,所以答案選D項。

47.D 考查細節理解。從第四則中的“They simply lose height as their spine(脊柱) becomes shorter and more curved due to disuse…”可知,由於脊柱的彎曲,所以導致老年人看起來有點矮了,所以答案選D項。

48.A 考查細節理解。從第二則中的“But, in the long run, your brain probably tips it, because even when you're sitting still your brain is using twice as much energy as your heart, and it takes four to five times as much blood to feed it.”可知,腦子要比心臟更努力、更辛苦,所以答案選A項。

49.B 考查寫作意圖。從全文知,這是一篇醫學科技類的文章,主要介紹了與我們人體相關的一些知識,所以B項能很好地概括全文。

  第二篇:

【要點綜述】 本文是一篇說明文。通過變化紙上的黑點及鼓的.敲打次數對嬰兒的視覺、聽覺進行實驗。

60.B 推理判斷題。根據文章第一段中的“She stares at it carefully.”可知,本段是對孩子的視覺進行實驗。故選B。

61.D 事實細節題。根據文章第二段中的“Babies paid more attention to squares moving randomly on a screen when their number changed from two to three, or three to two.”可知D正確。

62.C 推理判斷題。文章第一段描述對孩子的視力進行實驗,接下來用鼓來對孩子的聽力繼續實驗。所以選C。

63.D 推理判斷題。縱觀文章,這是一篇醫學實驗報告,所以選D。